Bewonder magische koffers in het Tassenmuseum

Duik in de historie van reizen.
Trunk Show

De tentoonstelling Trunk Show in het Tassenmuseum Amsterdam bevat een exclusieve selectie (hut)koffers uit de Menko ten Cate Collectie. De tentoonstelling vertelt pakkende verhalen over reizen, verblijven, verlangen, vermogen en over de beleving en verbeelding van het onbekende. Aangezien die verhalen zo pakkend zijn, is de tentoonstelling verlengd en uitgebreid met lezingen waar jij deze maand bij kunt zijn.

Historie

De selectie hutkoffers uit de tentoonstelling is binnen Amsterdam van de ene gracht naar de andere verhuisd, namelijk van het Ship Chandlers Warehouse naar Tassenmuseum Amsterdam, waar ze nu tijdelijk verblijven. De koffers vertellen de historie van het reizen waar ook menselijke impulsen onderdeel van zijn. De mens had, en heeft nog steeds, namelijk de behoefte om te verkennen, de begeerte om voorwerpen te personaliseren en verlangde ernaar iets meesterlijks eigen te maken. En dat is terug te zien in de koffers.

Lezingen

Het is heel interessant om dat door middel van de expositie te ontdekken, maar nog leuker is het inspirerende programma met een aantal lezingen. Afgelopen weekend vertelde historicus Andreas Koch bijvoorbeeld over de bijzondere collectie van Menko ten Cate, maar deze maand staan er nog twee lezingen op de planning.

Markeer dinsdag 10 en zondag 22 maart dus in je agenda, want dan komen Hermine van Ziel en Luuk Pijnaker vertellen. Van Ziel heeft een tassenmakerij die gespecialiseerd is in restauratie, renovatie en maatwerk van tassen en koffers. Tijdens haar lezing (op 10 maart) vertelt ze alles over de restauratie van een koffer, de Goyard koffer uit 1890, uit de collectie.

Aan het einde van de maand is het de beurt aan Pijnaker. Hij is een internationaal handelaar die bijzonder geïnteresseerd is in oude bagage en de manier waarop men vroeger per trein en schip reisde. Pijnaker verzamelt koffers, is gespecialiseerd in luxe koffers van merken als Louis Vuitton, Hermes, Goyard en Moynatpluist en pluist de verhalen erachter uit.

Klik hier voor meer informatie over de lezingen.

Ben je niet in de buurt van Amsterdam, maar heb je wel een bezoek aan TEFAF Maastricht gepland? Dan is dit leuk nieuws voor jou: Trunk Show gaat op reis naar Bureau Europa in Maastricht. De magische selectie koffers uit de collectie reist op 7 maart per trein vanuit Amsterdam richting het zuiden om daar, tot en met 15 maart, te zien te zijn tijdens TEFAF.

Laatste nieuws