5 tips die ervoor zorgen dat jij je werk niet meeneemt op vakantie

Of je dit jaar in Nederland blijft of toch van je kans gebruikt maakt en naar het buitenland gaat: vakantie is bedoeld om te ontspannen en om aan alle hectiek te ontkomen. De eerste paar dagen kun je je echter nogal gespannen voelen. Elegance zet vijf tips op een rij om volledig tot rust te komen.
Ontspannen

Werkstress

Snel nog even e-mails lezen, een telefoontje afhandelen of die ene collega op de hoogte stellen van een aantal zaken. Dat het allesbehalve goed voor je is, nemen we vaak voor lief, terwijl het er voor kan zorgen dat je niet het ultieme vakantiegevoel ervaart. Elegance zet daarom tips op een rij die ervoor kunnen zorgen dat je voortaan met alle rust van je welverdiende vakantie kunt genieten.

Vijf tips

1. Out of office
Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je afwezig bent, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zul je merken dat je je werk los kunt laten en helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan.

2. Licht je collega's tijdig in
Laat de mensen met wie je werkt ruim van tevoren weten welke periode je niet aan het werk bent, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3. Laat je werkplek netjes achter
Als je bureau, waar 'ie nu ook staat, schoon en geordend is, is er ook geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je niet alleen met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

4. Zorg ervoor dat je je werkzaamheden af hebt
Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg ervoor dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed en voldaan gevoel kunt vertrekken. 

5. Zet je mail uit en laat je laptop thuis
Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te openen. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. En zit je in een What's App-groep met collega's? Die mag ook best op mute. Je hebt tenslotte hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Laatste nieuws