De enige echte grote jaarhoroscoop

Wat zeggen de sterren over 2021?
Horoscoop 2021

Geluksplaneet Jupiter vormt komend jaar een power-couple met Saturnus. En Chiron gaat de confrontatie niet uit de weg. Maar wat betekent dat alles voor onze sterren? In deze Enige Echte ontdek je wat het jaar 2021 jou brengen gaat.

Boogschutter (23 nov t/m 22 dec)

Belangrijk voor jou is de positie van Jupiter – jouw persoonlijke kosmische begeleider. In 2020 stond Jupiter in het aardeteken Steenbok. Met Jupiter in Steenbok word je met de neus op de feiten gedrukt. Je passie en enthousiasme worden als het ware geblust, omdat aarde het vuur in jou dempt. Dat zorgt voor een wat moeizame energie, zowel geestelijk als fysiek. Zo’n periode is nodig en zeker ook waardevol, maar leuk of makkelijk is meestal anders. Dit jaar brengt Jupiter grotendeels (met uitzondering van de zomermaanden juni en juli) door in het teken Waterman, dat hoort bij het element lucht. Lucht is in staat om het vuur in jou aan te wakkeren. Je ervaart meer plezier en passie in wat je doet. Je voelt weer inspiratie en motivatie. Je ziet weer dat jouw leven een hoger doel dient en je kunt je daarmee verbinden. Jupiter in Waterman schenkt je meestal meteen ook een aantal nieuwe vriendschappen. Met mensen die het durven om de platgetreden paden te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. En dat vind je heerlijk! Je kunt echt het gevoel hebben van ‘eindelijk, daar zijn de mensen die mij begrijpen’. Een feest van herkenning en verbondenheid. Maar Jupiter vergeet je oude vriendinnen niet: zijn er dingen voorgevallen waardoor je elkaar onderweg bent kwijtgeraakt, dan helpt Jupiter in Waterman om tot vergeving te komen. Kortom, 2021 kan allereerst heel veel voor je betekenen op het vlak van de vriendschap.

Steenbok (23 dec t/m 20 jan)

De transformerende planeet Pluto staat nog ruim twee jaar in Steenbok en dan staakt het ondermijnen van de zekerheden in je leven. Er komt een einde aan een belangrijke periode vol diepe ervaringen. Een tijdperk dat ongetwijfeld leerzaam is geweest, maar waarin je ook veel verwachtingen hebt moeten loslaten. Vooruitlopend daarop merken de meeste Steenbokken (behalve de late, geboren na 10 januari) in 2021 dat ze hun leven alweer behoorlijk op de rit hebben en dat de stabiliteit aan het terugkeren is. In 2020 zorgde Jupiter – ondanks de huidige wereldproblemen – bovendien voor wat wind onder je vleugels waardoor je toch wat wensen in vervulling hebt zien gaan. In 2021 zorgt Jupiter opnieuw voor ‘mazzeltof’, ditmaal omdat hij samen met jouw beste vriend Saturnus optrekt, door het teken Waterman. Je zult merken dat je zo stevig in je emotionele zadel zit, dat je het staartje van Pluto lachend tegemoet treedt. Je bent niet zo snel meer onder de indruk van major life events. Je zou kunnen zeggen dat je emotioneel volwassen bent geworden en dat je het leven accepteert zoals het komt. Saturnus voelt zich in Waterman sowieso bijzonder prettig, en dat heeft zijn weerslag op jou. Door iets van de energie van Waterman te lenen, bekijk je mensen en gebeurtenissen met een zekere afstand en humor, waardoor je dansend en lachend het jaar doorgaat. Het leven is zo slecht nog niet!

Waterman (21 jan t/m 18 feb)

Eens in de ongeveer twaalf jaar krijgt je sterrenbeeld bezoek van geluksplaneet Jupiter. Dat was het geval in 2009 en in 2021 is het weer zover. Dat is goed voor memorabele jaren, waarin je leven vleugels krijgt. Je zou een nieuwe start kunnen maken, dromen kunnen realiseren of gewoon, domweg gelukkig kunnen zijn in de Dapperstraat. Je ziet het leven door een oranje filter, alsof continu de zon schijnt. Door een positieve grondhouding dwing je het geluk als het ware af en trek je mooie ervaringen aan. Unieke ontmoetingen, verre reizen, de kennismaking met een levensovertuiging die jou voorgoed verandert in een gelukkiger mens, het is allemaal mogelijk. Jouw leven is een soort snoepwinkel en jij hebt een groot gouden muntstuk en mag iedereen trakteren. Een neveneffect van Jupiter is namelijk dat jij je zó happy voelt, dat je het met anderen wilt delen. Let op: het is goed om je gezelschap met zorg te kiezen, want die grote glimlach op je gezicht trekt niet alleen maar aardige en lieve mensen aan. Naast Jupiter doet ook Saturnus een duit in het zakje. Daarom zijn er ook een aantal serieuze kwesties. Er moet iets afgerond of geregeld worden, maar je kunt wat worstelen met de keus die je moet maken. Het kan voelen als falen, maar pas als je alles hebt gedaan wat je kon doen, als je 200 procent hebt gegeven, ben je klaar om de knoop door te hakken. Heb een beetje geduld met jezelf. Sommige bekers moet je tot de laatste druppel leegdrinken.

Vissen (19 feb t/m 20 maart)

Jouw persoonlijke begeleider – de spirituele planeet Neptunus – staat al een aantal jaren in Vissen en zal daar ook in 2021 zijn tijd doorbrengen. Daardoor bereik je steeds meer verfijning in de spirituele aspecten van het leven. Je ontwikkelt een groot begrip voor wat echt belangrijk is en kunt je sterk verbonden voelen met de hogere macht waarin jij gelooft. Je interesse voor zaken als meditatie, yoga of tarot neemt toe. Ook kijk je met meer compassie naar anderen en de dingen die ze meemaken. Mensen die het moeilijk hebben, voelen zich sterk tot jou aangetrokken want ze weten dat ze bij jou hun verhaal kwijt kunnen en dat je niet zult oordelen. Dat wil niet zeggen dat je uit het contact met anderen altijd krijgt wat jij nodig hebt. Of dat het je lukt om op een gelijk niveau met anderen de band aan te gaan. Het komt er meestal op neer dat jij diegene bent die alles geeft. Misschien vind je dat niet erg, want geven is mooier dan ontvangen. Toch mag je zo af en toe wel een beetje je grenzen bewaken. Vooral als je merkt dat je je leeg of uitgeput begint te voelen, is het tijd voor een koerswijziging. Of misschien gewoon voor een time-out, even in je eentje of met je geliefde naar zee voor een lange wandeling. Vanaf halverwege mei tot eind juli staat Jupiter in het teken Vissen, dan krijg je een aankondiging van al het moois dat deze planeet in 2022 voor je in petto heeft.

Ram (21 maart t/m 20 april)

Ram is in 2021 een beetje in de war. Er gebeurt veel om je heen dat je niet kunt duiden en je wilt begrijpen wat er aan de hand is. Daarin sta je niet alleen, maar soms voelt het wel alsof je het helemaal in je eentje moet doen. Alsof het je niet lukt om tot anderen door te dringen, alsof de boodschap niet doorkomt. Omdat Chiron in Ram staat, word je geconfronteerd met een existentiële eenzaamheid. Tegelijkertijd kan het thema van afhankelijkheid opspelen. Je hebt anderen nodig, maar dat voelt vaak als ongemakkelijk, alsof jij jezelf kwijtraakt. Dan trek je je terug en ontdek je dat dat ook niet de bedoeling is. Het is je opdracht om in die uitersten tussen eenzaam en afhankelijk een balans te vinden. Een manier om samen te werken en toch autonoom te blijven, in gelijkwaardigheid. Chiron confronteert je niet alleen met dit thema, hij helpt je ook om de juiste ervaringen te vinden, die jou verder helpen bij deze zoektocht. Ram kan zich in 2021 meer dan normaal aangetrokken voelen tot spirituele zaken als handlezen, yoga of meditatie. Dat kan één manier zijn waarop je probeert om tot inzichten te komen. Maar merk je dat je achterblijft met nog meer vraagtekens, laat het dan gaan. De beste antwoorden komen precies op het juiste moment, als jij ervoor open staat.

Stier (21 april t/m 20 mei)

Net als vorig jaar loop jij dit jaar hand in hand met Uranus. Een planeet die een enorm goede vriend(in) kan zijn, maar wel een die je leven op zijn kop zet. Weet je nog, de film Desperately seeking Susan? Waarin de keurige Roberta niets liever wilde dan net zo avontuurlijk zijn als Susan (Madonna)? In 2021 ben jij Roberta en Uranus speelt Susan. Je voelt je ongewoon sterk aangetrokken tot mensen die staan voor vrijheid en een rebelse geest. Bohemiennes wiens leven jou fascineert. Het is belangrijk te begrijpen dat dit gaat over je eigen verlangen naar vrijheid, experiment en nieuwe ervaringen. Daarom is het goed om te bedenken in welke aspecten van je leven je het gevoel hebt dat je vastzit, vastloopt en te veel routine en voorspelbaarheid ervaart. Want of je nu zelf het initiatief neemt, of de dingen op zijn beloop laat, de kans is groot dat dergelijke zaken hun langste tijd hebben gehad. Het is simpelweg tijd voor verandering. Maar er is meer: de eerste helft van 2021 brengt Lilith (de wijze heks van het astrologische universum) een bezoek aan Stier. Dat betekent een verhoogde intuïtie en sensitiviteit. Helder weten, denken, voelen, zien, het is allemaal mogelijk met de nabijheid van deze ‘planeet’ (ze is eigenlijk geen planeet maar een energiekanaal). Probeer je nuchtere Stierengeest open te stellen. De kans is groot dat je op een bijzondere manier hulp krijgt ‘van boven’.

Tweelingen (21 mei t/m 21 juni)

De Noordelijke Maansknoop, die de diepste wens van je ziel vertegenwoordigt, staat in het teken Tweelingen. Dat maakt van 2021 waarschijnlijk een onderscheidend jaar, waarin je leven een wending neemt die gevolgen heeft voor de toekomst. Dat kan in concrete zin zijn, maar vooral spiritueel. Het gaat om een stap die jou dichter bij je ware zelf brengt, alsof je een laagje afpelt. Jupiter in Waterman helpt jou bij alles wat je doet. Hij geeft je een lucky touch. Alles wat je aanraakt, verandert in goud. Hij versterkt ook jouw neiging om kennis te verzamelen. Terwijl je normaal genoegen neemt met wat oppervlakkige feitjes, wil je nu echt alles weten. Je wilt ook het grotere verband blootleggen. Daarom is 2021 een uitstekend jaar om een cursus of opleiding te volgen. Vooral als het gaat om een richting waarvan je stiekem altijd al droomde. Dan kan die stap het begin zijn van een verandering waardoor je veel beter in je vel komt te zitten, veel meer doet wat jij wilt, in plaats van wat de buitenwereld van je verwacht. Saturnus sterkt jou in alles wat je doet met vasthoudendheid en geduld. Kortom je wordt enorm geholpen door de kosmos, zowel in aardse als spirituele zin. En jij laat veel meer karaktervastheid zien, dan we van jou gewend zijn.

Kreeft (22 juni t/m 23 juli)

Je bereikt een nieuwe dimensie van ‘zijn’, als je het durft om naar binnen te gaan, jezelf in de spiegel diep in de ogen te kijken. Jupiter in Waterman nodigt je uit om te ontdekken wat er in jouw heilige der heiligen afspeelt. Als er in het verleden dingen zijn gebeurd waarvoor jij je schaamt, waar je een slecht gevoel over hebt, dan is dit het jaar om jezelf te vergeven. Je bent ook maar een mens. Ook kun je iemand ontmoeten waaraan jij je geheimen kunt toevertrouwen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat iedereen ermee aan de haal gaat. Misschien is het een professional, een therapeut of coach. Maar het kan ook een goede vriend of vriendin zijn. Het helpt om je hart te luchten. Om te ontdekken dat wat jou zo zwaar op je maag ligt, voor een ander een onbeduidende zonde is. Waar het eigenlijk om gaat is dat je een grotere en completere liefde voor jezelf ontwikkelt. Dat jij jezelf omarmt met alle minnen en plussen erbij. Dat je ophoudt om jezelf op te splitsen in een good girl en een bad girl. En dat je ophoudt die laatste te straffen en af te wijzen. Jij bent allebei: dat maakt je compleet en ook zo ontzettend leuk. Juist de fouten die we maken vormen de sleutel voor de verbintenis met andere mensen. Bovendien zijn ze de bron van ware wijsheid. Die komt niet uit boeken, maar uit ervaring voort.

Leeuw (24 juli t/m 23 aug)

Hoewel het je op veel vlakken dit jaar meezit, vertaalt zich dat niet altijd in een goed gevoel. Met Saturnus en Jupiter in Waterman kun je je afwisselend overdreven sterk voelen en dan ineens weer compleet onzeker. Het is lastig daarin een balans te vinden. Bovendien ondermijnt Chiron in Ram je vertrouwen in jezelf en in anderen. Dat is een fundamentele kwestie, die kan voortkomen uit je jeugd, uit vroegere ervaringen. Het kan zijn dat je in 2021 iets meemaakt dat je daaraan herinnert. De kunst is dat je een nieuwe visie ontwikkelt op wat vertrouwen echt betekent. Vertrouwen gaat ook over verantwoordelijkheid nemen. Vaak geeft je intuïtie feilloos aan of iemand te vertrouwen is of niet. Door beter naar je intuïtie te luisteren, word je minder vaak teleurgesteld. Dat helpt je breken met een negatieve spiraal waarin je steeds denkt ‘zie je wel, mensen zijn niet te vertrouwen’. Dus als je niemand vertrouwt en altijd het slechtste verwacht, kun je met de hulp van Chiron dit patroon doorbreken en je basisvertrouwen in anderen herstellen. Maar omgekeerd werkt het ook. Ben je te goed van vertrouwen en wordt dat regelmatig beschaamd? Dan is het in 2021 tijd om afscheid te nemen van je naïviteit. Ook voor jou geldt dat beter luisteren naar je intuïtie de sleutel is. Hoe zeer je ook vindt dat mensen betrouwbaar zouden moeten zijn... soms zijn ze dat gewoon niet.

Maagd (24 aug t/m 22 sept)

Pluto staat nu al een aantal jaren in het teken Steenbok. Daar heeft hij jou geholpen je psychologische kwaliteiten te ontwikkelen. Omdat Pluto nu zijn laatste jaar in Steenbok doorbrengt, is deze taak volbracht. Je zou kunnen zeggen dat jouw zelfkennis en het inzicht in anderen een maximum heeft bereikt. Misschien zou je wel wat meer je best kunnen doen om er integer mee om te gaan. Het is als een soort geheime kracht die je door een Harry Potter-achtige beproeving hebt verkregen. Wil je hem niet verliezen, dan mag je die kracht alleen gebruiken om er goede daden mee te verrichten. Dat is nu eenmaal de wet van het universum: macht komt nooit zonder verantwoordelijkheid (behalve als je naam Trump is misschien). Uranus in Stier versterkt je behoefte aan vrijheid en nieuwe ervaringen. Je kunt dingen ondernemen die niemand van je had verwacht. Jijzelf ook niet. Maar je hebt er wel ontzettend veel plezier in. Dat heb je vooral aan jezelf te danken. Je zegt sneller ‘ja’, waar je vroeger je angst of je saaie verplichtingen liet regeren. Uranus zorgt ook voor de uitbreiding van je netwerk: nieuwe vriendschappen inspireren je om je buiten de geijkte paden te bewegen. Bergschoenen aan en gaan! Of dansschoenen en chachacha. En ook dat heb je vooral aan jezelf te danken. Jij straalt enthousiasme uit en dat trekt gelijkgestemde mensen aan. Soort zoekt soort in positieve zin.

Weegschaal (23 sept t/m 22 okt)

Geluksplaneet Jupiter en disciplineplaneet Saturnus staan in 2021 in het teken Waterman. Dat betekent dat ze jou van afstand een flink hart onder de riem steken. Het is een jaar waarin je kunt oogsten wat je de afgelopen tien jaar hebt gezaaid. De plannen die je hebt gemaakt voor jezelf, kunnen nu werkelijkheid worden. Dus het is tijd om achterover te leunen en te genieten. Dat zal vaker dan voorheen in de vorm zijn van reizen naar het buitenland. Zelfs als je geen concrete vakantieplannen maakt, gebeuren er dingen die jou op plaatsen brengen waar je niet eerder bent geweest en die jou op een diep niveau inspireren om meer uit je leven te halen. Tegelijk voel je dat het goed is om nieuwe plannen te maken, waarbij je je focus verlegt naar de komende vijf tot tien jaar. Een soort fundament onder je toekomstdromen. Dat kan gaan over carrière, maar veel meer nog gaat het om je persoonlijke ontwikkeling, je familie of je woonsituatie. Vooral als het thema ‘creativiteit’ een beetje ondergeschoven is geraakt, is 2021 het jaar om de draad weer op te pakken. Je hebt veel meer talent in je dan je aan de wereld laat zien. Misschien is 2021 wel een uitstekend jaar om af te rekenen met die valse bescheidenheid. Met een expositie of een optreden bijvoorbeeld...

Schorpioen (23 okt t/m 22 nov)

Persoonlijk Met Neptunus in Vissen beschik je in 2021 over een verfijnde vorm van creativiteit. Maar die creativiteit wil concreet vorm krijgen, want Pluto staat in Steenbok en dat betekent voor jou dat je resultaat wilt zien. Droom je over een mooi beeld, een uniek kledingontwerp of prachtige muziek, dan moet het ook uitgevoerd worden. Je wilt de wereld veranderen met je creaties. Omdat jouw persoonlijke begeleider Pluto het afgelopen jaar bezoek kreeg van Saturnus, gaat het bovendien niet alleen over creativiteit pur sang, maar ook over de diepe wens om erkenning te krijgen in de buitenwereld. Je wilt gezien en gehoord worden. Omdat je als Schorpioen zulke intense emoties en drijfveren hebt, kon je daarvoor heel erg ver gaan. In de eerste maanden van 2021 merk je daarvan nog de naweeën. Door het besef dat je misschien te veel van jezelf hebt gevergd, dat je een stuk van jezelf bent kwijtgeraakt tijdens je pogingen om op te vallen. Maar in de loop van 2021 keert de rust een stukje terug. Je voelt niet langer de behoefte om aandacht van anderen te forceren, je bent weer bereid om gestaag en met geduld te werken aan de projecten waarin je gelooft. Dat gaat uiteraard heel erg mooie en rijpe vruchten afwerpen. De erkenning die je krijgt gaat in 2021 veel meer over de kwaliteit van je scheppingen, dan over jouw gave om stof te doen opwaaien. Hoe fijn is dat?

Ook benieuwd naar jouw horoscoop in liefde en carrière? Je leest het in de Elegance die nú in de winkel ligt.

Laatste nieuws