Netflix tip: deze nieuwe misdaadserie wil je zien

De 10 beste films om de winter te doorstaan

Eén waarschuwing: het kan zijn dat je dankzij deze tips even aan huis gekluisterd bent.
films winter

Korte dagen met temperaturen die steeds sneller richting het vriespunt zakken. Nog wat sneeuw erbij en je hebt het perfecte recept voor een filmdag. Dit zijn 10 van onze favorieten. Er zal ongetwijfeld genoeg missen en ja, Love actually en The holiday móeten er natuurlijk tussen staan. Toch hebben we ook gezocht buiten de usual suspects. Eén waarschuwing: het kan zijn dat je dankzij deze tips even aan huis gekluisterd bent.

1. The apartment (1960)
Een juweeltje van regisseur Billy Wilder dat hij maakte na Some like it hot. Shirley MacLaine en Jack Lemmon hebben de hoofdrollen. De setting: New York halverwege december. Lemmon speelt een zakenman die hoopt op een promotie. Daarom leent hij zijn appartement uit aan z’n bazen als die een affaire hebben. Hij wordt verliefd op MacLaine, maar beseft dat ze al in zijn appartement is geweest met één van z’n superieuren. Een klassieker op het gebied van romantische films. En überhaupt een meesterwerk over samenzijn en hoop voor de toekomst.

2. Little women (2019)
We gaan voor de zesde adaptatie van Louisa May Alcotts klassieker, die vorig jaar extreem goed werd ontvangen. Gemaakt door Greta Gerwig, met Saoirse Ronan, Emma Watson, Meryl Streep en Timothée Chalamet. Niet de hele film speelt in de winter, maar de March-zusters rond Kerstmis zijn onweerstaanbaar in hun idyllische huis in Massachusetts.

3. The holiday (2006)
Ja, daar is de eerste die je verwacht. Twee vrouwen (Cameron Diaz en Kate Winslet) wisselen tijdelijk van huis. De één in zonnig LA en de ander op het idyllische Engelse platteland. Erg zoet, maar ook oprecht met veel gevoel. Bovendien, de huizen in de film zijn jaloersmakend en de perfecte inspiratie voor een nieuw Pinterestboard. Meer een winter - dan een kerstfilm, dus je kunt ‘m ook nog met goed fatsoen de eerste maanden van het jaar kijken.

4. Love actually (2003)
Laten we die andere dan ook maar meteen noemen. De moderne kerstklassieker van Richard Curtis met Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Bill Nighy en Emma Thompson. Want wie kent in elk geval niet één scene uit de film. De kerstuitvoering op school, Hugh Grants dansscène of die hartbrekende met Emma Thompson die erachter komt dat ‘haar’ cadeau voor een andere vrouw is. Laat ‘m zien aan zelfs de grootste cynicus en hij of zij is ver ­ kocht. In elk geval een beetje. Een raamvertelling over liefde in Londen tijdens de feestdagen. Geef ons één shot van Regent Street met kerstverlichting en we blijven kijken.

5. Winter’s bone (2010)
De film die Jennifer Lawrence als actrice katapulteerde. Kijk naar haar rol en probeer een valse beweging te vinden, het is foutloos. Een intense thriller over de 17 -jarige Ree Dolly die de lokale onderwereld en Ozark -wildernis moet aangaan om haar vader te vinden. Niet gezellig, eerder rauw en heftig, maar een goede afwisseling tussen de zoetigheid. Met een realisme dat steeds zeldzamer wordt plus een gedenkwaardige heldin.

6. Force majeure (2014)
Een Zweedse familie reist af naar de Franse Alpen om wat broodnodige tijd met elkaar door te brengen. Tijdens een lunch op de piste zet een lawine hun wereld op z’n kop. Terwijl moeder Ebba haar man Tomas roept als ze haar kinderen beschermt, rent Tomas voor zijn leven. Alleen. Gênant gelach volgt, maar er breekt iets. Aanrader, maar kijk ‘m niet als je net ruzie hebt gehad met je partner. Discussies gegarandeerd.

7. Fargo (1996)
Niet de serie, maar de originele film van de Coen Brothers. Een onweerstaanbare mix van spanning en die typische Coen -humor. Ook meteen de koudste film in dit lijstje. Een verhaal over afpersing, ontvoeringen en moord in het ijskoude Minnesota en North Dakota van 1987. Frances McDormand maakte van de zwangere politiechef Marge Gunderson één van de meest memorabele karakters uit de jaren 90.

8. Eternal sunshine of the spotless mind (2004)
Oké, de film van Michel Gondry met Kate Winslet en Jim Carrey gaat over een techniek die al je herinneringen aan je ex kan wissen, dus het is wat zwaar en niet per se... ‘knus’. Maar de locatie is sneeuwrijk Montauk in New York. Dus toch een winterfilm! Wel één die nog een paar dagen door je gedachten blijft dwalen. En soms mag dat best. Onvergetelijk.

9. While you were sleeping (1995)
Weer even een romcom om het wat zwaardere werk af te wisselen. While you were sleeping bevestigde Sandra Bullocks sterrenstatus na het succes van Speed. Ze speelt de hopeloos romantische Lucy die haar crush Peter redt van een aankomende metro. Hij belandt in een coma en door een misverstand denkt zijn familie dat ze Peters verloofde is. Eén maar, ze wordt verliefd op Peters broer (Bill Pullman). Chicago in de winter is een waardige derde hoofdrolspeler in deze klassieke romantische komedie.

10. Dan in real life
Een groot huis in Rhode Island, een chaotische familie en complexe liefdesperikelen. Een onweerstaanbare mix van romantiek, komedie en drama met Steve Carell als weduwnaar en columnist Dan. Als alleenstaande vader staat alles in het teken van zijn kinderen. Totdat hij Marie (Juliette Binoche) ontmoet in een boekenwinkel. Ze leren elkaar kennen en hij wordt verliefd. Dan komt hij erachter dat ze al date met zijn broer. Een slim, zachtaardig en ontwapenende ensemblefilm.

Laatste nieuws