Wie is Dr. Jill Biden? Dit moet je weten over de First Lady van de Verenigde Staten

Dit wist jij vast nog niet over de lerares, grappenmaker en natuurlijk Amerika's nieuwe First Lady.
@media (max-width: 679px){#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61432d53976e8 img{#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61432d53976e8 img{#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61432d53976e8 img{#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61432d53976e8 img{#fig-61432d53976e8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Jill Biden

Alle ogen zijn nu nog op Joe Biden, de nieuwe president van de Verenigde Staten, gericht. Maar laten we zijn vrouw en First Lady van de Verenigde Staten, Dr. Jill Biden, vooral niet vergeten. Want het lijkt erop dat ze het heel anders gaat aanpakken dan wat we van eerdere First Lady's gewend zijn.

Het White House leven is niet helemaal nieuw voor Jill. Acht jaar lang was ze Second Lady van de Verenigde Staten, toen Joe Biden vicepresident van Barack Obama was. Ze bouwde toen een goede vriendschap op met Michelle Obama, van wie ze geheid veel geleerd heeft. Toch zal ze veel dingen ook op haar eigen manier aanpakken. Hieronder 6 dingen die je moet weten over de lerares, grappenmaker en natuurlijk Amerika's nieuwe First Lady.

1. Ze is de oudste van zes meiden

Jill werd in 1951 geboren in New Jersey, maar groeide op in Pennsylvania met haar vijf jongere zusjes. Ze haalde haar middelbare schooldiploma aan de Upper Moreland High School en studeerde in Engels af aan de University of Delaware. Daarna behaalde ze nog twee Masters en een doctoraat, eentje in Engels van Villanova University, de ander in lezen van West Chester University.

2. Ze is de eerste First Lady die haar betaalde baan zal behouden

Jill geeft als lerares en gepromoveerd onderwijskundige al twaalf jaar Engelse les aan de Northern Virginia Community College. Het is voor haar niet alleen een baan, maar ook haar passie. 'lesgeven is niet iets wat ik doe, maar is onderdeel van wie ik ben', schreef ze op Twitter. Ze is dan ook niet van plan daar mee te stoppen nu ze als First Lady ook veel taken krijgt. Ze is meer dan dat. Sterker nog: Jill schrijft geschiedenis als de eerste vrouw die naast haar rol als First Lady ook haar eigen betaalde baan zal behouden. 'Als we worden verkozen als First Family, wil ik blijven lesgeven. Het is belangrijk en ik wil dat mensen de waarden van docenten begrijpen. Het is belangrijk dat men doorheeft hoeveel docenten te bieden hebben', vertelde ze aan CBS. Als Second Lady deed ze dat ook.

3. Ze is niet van plan afstand te doen van haar doctorstitel

In een Wall Street Journal-artikel werd afgelopen december geschreven dat Jill haar doctorstitel moest laten vallen voordat ze First Lady zou worden. Gelukkig kon ze op veel steun rekenen van onder andere Michelle Obama en Bernice King die dat onzin vonden. Jill reageerde vervolgens zelf op het stuk en noemde het een 'verrassing'. 'Iets waar ik het meest trots op ben, is mijn doctoraat', vertelde ze in een interview. 'Ik heb er zo hard voor gewerkt.'

4. Pas na vijf huwelijksaanzoeken, trouwde ze met Joe Biden

Joe en Jill leerden elkaar in 1975 kennen via een blind date die de broer van de president had geregeld. 'Ik had vooral gedatet met mannen in T-shirts en jeans en toen kwam hij in een colbert en loafers. Ik dacht: dit gaat nooit werken, in geen honderd jaar', vertelde Jill in een interview. 'Hij was negen jaar ouder dan ik. We gingen naar A Man and a Woman in de bioscoop en toen we thuis kwamen zei hij welterusten en schudde hij mijn hand. Ik belde meteen mijn moeder en zei: ik heb eindelijk een heer ontmoet.'

Joe vroeg haar vijf keer ten huwelijk, voordat ze eindelijk ja zei. Ze wilde er zeker van zijn dat Joe's zonen Beau en Hunter er ook mee instemden. Ze trouwden in 1977.

Zowel Jill als Joe zijn eerder getrouwd geweest. Jill met haar studie-liefde, Bill Stevenson en Joe met zijn high-school sweetheart Neilia Hunter. Neilia en hun eenjarige dochter Naomi kwamen om het leven tijdens een verkeersongeluk. Hun twee zoons, Beau en Hunter, overleefden het ongeluk.

5. Ze is trotse moeder en oma

Jill heeft Joe's zoons Beau en Hunter, die hun moeder Neilia verloren in een verkeersongeluk, opgevoed als haar eigen kinderen. 'Neilia was mommy, Jill was mom', schreef Joe in 2007. Hij maakte daarmee duidelijk dat zijn zoons Jill niet als stiefmoeder zien. Samen kregen ze in 1981 ook dochter Ashley Biden.

6. Ze is een echte grappenmaker

'Ze is niet een typische oma', vertelde haar kleindochter Naomi Biden. 'Ze houdt van grappen maken, ze is heel ondeugend. Als ze gaat hardlopen vindt ze bijvoorbeeld een dode slang die ze meeneemt en vervolgens gebruikt om ons bang te maken.' Ook Joe is weleens slachtoffer van haar geintjes. Zo zette ze eens een plastic rat op het podium waar hij een toespraak moest houden en legde ze hem 's avonds ook op zijn kussen. Een ander voorbeeld: in 2004 was Jill het er niet mee eens dat Joe mee zou doen aan de verkiezingen. Toen hij een meeting had over zijn kandidaatschaap, rende ze de kamer in in een badpak waar groot 'NO' op stond geschreven. 'Alles is zo serieus, ik voeg graag wat humor toe', zei ze eens.

Laatste nieuws