@media (max-width: 679px){#fig-61431a77bb64b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bb64b img{#fig-61431a77bb64b img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-61431a77bb64b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bb64b img{#fig-61431a77bb64b img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Recept: de slagroomtruffels van thuisbakker Rutger van den Broek

Recept: de Engelse fruitcake van thuisbakker Rutger van den Broek

Zijn meest recente Rutger bakt de 100 allerbeste recepten bevat de crème de la crème van zijn creaties.
@media (max-width: 679px){#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bddd4 img{#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bddd4 img{#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bddd4 img{#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431a77bddd4 img{#fig-61431a77bddd4 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Recept Engelse fruitcake

Thuisbakker Rutger van den Broek won in 2013 de eerste editie van Heel Holland Bakt en mocht dus als allereerste ooit de eretitel Meesterbakker dragen. Na die winst begon hij een bakblog waarop inmiddels 700 recepten te vinden zijn. En hij schreef negen bakboeken. Zijn meest recente Rutger bakt de 100 allerbeste recepten bevat de crème de la crème van zijn creaties. Deze fruitcake is daar één van.

Ingrediënten voor 15-20 plakken

Voor de vulling

• 175 gr gedroogde cranberry’s
• 175 gr blanke rozijnen
• 150 gr donkere rozijnen
• 125 gr krenten
• 75 ml brandy of cognac
• 100 gr blanke amandelen

Voor het beslag

• 200 gr boter, op kamertemperatuur
• 200 gr lichtbruine basterdsuiker
• 1⁄4 tl zout
• 125 gr sinaasappel- of citroenmarmelade
• 4 eieren, op kamertemperatuur
• 250 gr bloem
• 11⁄2 tl bakpoeder
• 1 el speculaaskruiden
• 100 gr amandelmeel

Verder nodig

• boter, om in te vetten
• bloem, om te bestuiven
• extra brandy of cognac
• poedersuiker, om te bestuiven

Bereiding

Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac of brandy in een kom en laat deze afgedekt minimaal 3 uur wellen. Doe de amandelen in een kom en schenk daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af, dep ze droog en hak ze grof.

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif deze licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel. Mix de marmelade erdoor en klop er vervolgens één voor één de eieren door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag.

Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 85-105 minuten gaar. Test de gaarheid van de tulband door er een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de tulband na het bakken 5 minuten in de vorm staan en stort hem vervolgens op een rooster. Bestrijk de tulband met 2-3 eetlepels brandy of cognac. Dit kun je naar wens de volgende dagen nog enkele keren herhalen waardoor de tulband nog rijker van smaak wordt. Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.

Benieuwd naar meer recepten van Rutger van den Broek? Je vindt ze in de Elegance die nu in de winkel ligt.

Laatste nieuws