Meer shoppen door te besparen op je energiekosten

Voldoende budget om te shoppen, dat wil iedereen!
Shoppen energiekosten

Voldoende budget om te shoppen, dat wil iedereen! Snel een nieuw shirtje scoren, een nieuwe broek kopen of investeren in een nieuw paar schoenen. Om voldoende budget vrij te houden voor de aankoop van je kleding, kan het verstandig zijn om te besparen op je vaste lasten. Vaak sluit men een verzekering of contract af, om hier vervolgens nooit meer naar om te kijken. Slechts de zorgverzekering is een verzekering, waarvoor jaarlijks verschillende aanbieders met elkaar worden vergeleken. Zonde, want de kans is groot dat je door de jaren heen te veel bent gaan betalen!

Op deze pagina zoomen we specifiek in op de mogelijkheid om te besparen op de energiekosten. Hoe vind jij goedkope energie? Is het verstandig om de besparing die het afsluiten van een nieuw energiecontract oplevert te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen? Zo heb je op termijn steeds meer budget om te shoppen!

Besparing bij veranderen van energieleverancier is fors

Uit gegevens van de Consumentenbond blijkt dat een Nederlands huishouden gemiddeld zo’n 318 euro per jaar kan besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Het maakt het vergelijken van de tarieven bij de verschillende aanbieders meer dan het overwegen waard. Wanneer heb jij voor het laatst bekeken of er een goedkopere energieleverancier te vinden is?

Om het vinden van de goedkoopste aanbieder makkelijker te maken, heeft de Consumentenbond een tool ontwikkeld. Vul een aantal gegevens in om over je woonplaats, de samenstelling van je gezin en het verwachte verbruik per jaar. De tool bepaalt vervolgens voor je welke aanbieders een interessant aanbod hebben. Je kunt een nieuw energiecontract direct vanuit de tool afsluiten.

Energiecontracten duur door variabel tarief

Vaak loont het om een energiecontract af te sluiten met een vast tarief. Nieuwe klanten krijgen doorgaans een korting aangeboden op dit tarief. Op het moment dat je energiecontract verloopt, wordt deze automatisch verlengd en omgezet naar een energiecontract met variabel tarief. Belangrijk verschil tussen beide opties is het feit, dat de energieleverancier het recht heeft om de tarieven tweemaal per jaar aan te passen. Bij een verhoging van het energietarief pakt dit nadelig uit; je maandlasten nemen toe. Door op het moment van het verlopen van je huidige energiecontract over te stappen naar een andere, goedkope energieleverancier voorkom je dit.

Wist je dat het ook mogelijk is om een energiecontract met een vast tarief voor meerdere jaren voor het verlopen ervan op te zeggen? Je krijgt in zo’n geval een boete van je huidige energieleverancier. Dit lijkt nadelig te zijn, ware het niet dat een nieuwe energieleverancier deze boete vrijwel altijd over zal nemen. Zo betaal je per saldo niets voor de overstap naar een andere leverancier.

Investeren in zonnepanelen en isolatieglas

De tientallen tot honderden euro’s die je bespaart door over te stappen kun je gebruiken om te investeren in duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen voor op het dak van je woning. Met zonnepanelen wek je een deel van de benodigde energie zelf op, waardoor je straks maandelijks geld overhoudt. Let er bij de investering in zonnepanelen op dat het steeds minder aantrekkelijk wordt om stroom terug te leveren aan het stroomnet. Je voorkomt dit door een accu in huis te plaatsen. Deze accu slaat de stroom op, tot het moment waarop je dit nodig hebt. Handig voor tijdens de zomerdagen!

Een alternatief voor een investering in zonnepanelen, is een investering in isolatieglas. Met isolatieglas houd je een groter deel van de warmte binnen je woning. Op deze manier neemt je energieverbruik af. Ook dit resulteert in lagere maandlasten, waardoor je straks een ruimer budget hebt om te shoppen. Na een jaar bij je nieuwe energieleverancier te hebben gezeten, kun je de tool van de Consumentenbond nog eens gebruiken. Wellicht loont het opnieuw om over te stappen!

Tip: gebruik dergelijke tools ook eens om te kijken of je goedkoper uit bent, wanneer je van verzekeraar wisselt.

Laatste nieuws