Monique Collignon: 'Op de slechtere dagen probeerde ik het licht te blijven zien'

De ontwerpster heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad.

Monique Collignon

Modeontwerpster Monique Collignon heeft het de afgelopen jaar zwaar gehad. Een schouder uit de kom, gebroken ribben en verbrijzelde voet. En net toen ze een comeback wilde maken, gooide de coronapandemie roet in het eten.

Revalidatie

In 2018 viel Monique van haar paard met een breuk in haar heup, schouder uit de kom en gebroken ribben als resultaat. Een jaar later sprong datzelfde paard op haar voet. "Zo wil je fijn genieten van het Pinksterweekend, zo lig je op de eerste hulp. 700 kilo vol op mijn wreef gekregen", liet ze weten.

De ontwerper moest lang revalideren. "Een deukje in mijn superwoman-gevoel...", liet ze weten. Maar 2020 zou haar jaar worden. Op social media liet ze weten geen suiker meer te eten en zich aan een strak regime te houden wat betreft trainen en eten, zodat ze weer fris en fruitig terug kon keren. "Ik moet straks weer mijn hele garderobe, waaronder veel couture stuks, aankunnen", schreef ze.

Mondkapjes-koningin

Helaas kwam er van die fashion comeback weinig terecht, doordat het coronavirus om de hoek kwam kijken. "In maart van vorig jaar was het voor mij ook klaar, en belandde ik op de bank", vertelt ze aan Weekend. Om toch bezig te blijven, besloot ze duurzame en fashionable mondkapjes op de markt te brengen. "Ik besloot creatief te blijven, waarna ik ook wel ’de mondkapjes-koningin’ werd genoemd."

Toch had ze het erg moeilijk met de situatie. "Op de slechtere dagen probeerde ik het licht te blijven zien. Mijn gevoel ging op en neer, maar dan wist ik mijzelf er toch weer uit te praten, en dan ging ik gewoon weer door."

Nuchter

De coronapandemie kon zomaar een faillissement betekenen voor de ontwerper, maar daar probeerde ze niet aan te denken. "Ik sta er inmiddels nuchterder in door wat ik eerder heb meegemaakt. Ik denk altijd maar: er zijn ergere dingen in het leven, bijvoorbeeld mensen die ernstig ziek zijn."

Dat betekende wel dat Monique de tijd had om met een nieuw project aan de slag te gaan. Ze koppelde bekende vriendinnen, fotografen en visagisten aan elkaar die helemaal naar eigen invulling een fotoshoot mochten doen in haar ontwerpen. Ze mocht zich er zelf absoluut niet mee bemoeien. Het resultaat is van 26 juni t/m 18 augustus te zien in de expositie FashionArt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. "Een project vervuld met positiviteit, creativiteit én verbintenis, juist in deze periode", aldus Monique.

Personality
  • MSN, Shownieuws, Weekend
  • BrunoPress