Ik ga op reis en ik neem mee: een PCR test

Spontaan op vakantie gaan is niet zo makkelijk meer.
@media (max-width: 679px){#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431ef6d3975 img{#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431ef6d3975 img{#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431ef6d3975 img{#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61431ef6d3975 img{#fig-61431ef6d3975 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}PCR test reizen

Er zijn nogal wat dingen veranderd het afgelopen jaar. Eén daarvan is dat spontaan op vakantie gaan niet meer zo makkelijk is. In veel landen ben je nu namelijk verplicht om een negatieve PCR test te kunnen laten zien bij aankomst. Dan hebben we het nog niet eens over de quarantaine verplichtingen in sommige landen. Natuurlijk is dit allemaal goed te begrijpen, de wereld heeft het coronavirus namelijk nog steeds niet onder controle.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een trip kunt plannen, wat een PCR test precies is, en hoe je veilig en goed voorbereid op reis gaat.

Reisbeperkingen

Door het hoge aantal corona besmettingen is Nederland volgens veel landen nu een zogenoemd ‘hoog risicogebied’. Om te kunnen reizen naar landen zoals de Verenigde Staten, Spanje, Costa Rica, of Dubai moet je als Nederlander een negatieve PCR test laten zien die niet ouder dan 24-72 uur oud is. De regels omtrent hoe lang geleden een PCR test maximaal mag zijn genomen bij aankomst verschilt per land.

PCR test doen om te reizen

Een PCR test is een coronatest welke op moleculair niveau wordt uitgevoerd. Deze test kan je laten doen bij het GGD, echter krijg je hierbij geen reiscertificaat. Een negatieve uitslag van de GGD is dus niet genoeg om op reis te kunnen. Je moet dan namelijk echt bij een commerciële aanbieder de test laten doen waarbij je een reiscertificaat krijgt.

Verschillende coronatesten uitgelegd

Het is soms lastig om alle informatie met betrekking tot coronatesten te volgen. Welke test is bijvoorbeeld het beste? En welke heb je nodig om te reizen? Hier volgt dus een korte uitleg over de verschillende testen.

Een Antigeen Sneltest test op de aanwezigheid SARS-CoV-2 Antigenen in je neusslijm. De PCR test daarentegen wordt gedaan op moleculair niveau. Een PCR test is veel accurater dan een Antigeen Sneltest en kan het virus ook aantonen in een vroeg stadium. Daarom is de PCR test verplicht om naar het buitenland te reizen. Wellicht ben je ook de term ‘NAAT’ test tegengekomen. Dit is de overkoepelende term voor coronatesten die op moleculair niveau worden uitgevoerd. De PCR test is daarvan de meest gebruikte soort test.

Reis plannen

Coronamaatregelen verschillen per land. Daarom is het verstandig om goed je onderzoek te doen naar huidige regels. Hoe oud mag de PCR test maximaal zijn bij aankomst? En zijn er ook quarantaine verplichtingen? Dit zijn belangrijke details die je reisplannen sterk beïnvloeden. Om op de hoogte te blijven van deze regels is het essentieel om de overheidsinformatie te blijven volgen van het land waar je naartoe wil reizen. De Nederlandse overheid heeft namelijk geen invloed over de soort regels die gelden in het buitenland.

Test doen om terug te reizen naar Nederland

Als je terugreist vanuit een risicogebied naar Nederland (je vindt de lijst op de site van de Rijksoverheid), dan moet je nogmaals een test doen voordat je naar Nederland vliegt. Mocht het zo zijn dat de Nederlandse overheid dit land niet op de lijst heeft als risicogebied, dan hoef je geen PCR test te laten doen om terug te reizen naar Nederland.

Reisadvies

Na zo’n lange lockdown is het meer dan begrijpelijk dat we snakken naar een reisje. Plan je vakantie verstandig, en houd de ontwikkelingen in de gaten. Kies bij voorkeur voor een vakantieland waar de situatie stabiel is, en houd je daarbij altijd aan de regels die gelden in het land.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met spoedteststraat.nl.

Laatste nieuws